Vrouwen in Formule E! Komen ze nog terug?

Vrouwen in Formule E! Komen ze nog terug?

Het is een topic die wat vaker voor komt bij Formule 1 dan bij Formule E. Vrouwen! Zijn ze wel goed genoeg voor een topklasse? Formule E werkt er hard aan door bijvoorbeeld de Female Test vorige December. In dit artikel gaan we terugblikken op de racende vrouw. Vrouwen met een E-prix onder hun naam!

Katherine Legge (GBR)

Katherine Legge heeft 2 races mogen rijden voor Amlin Aguri. Tijdens beide races werd Legge 15de, maar hield ze wel een coureur achter zich. In beide races reed ze echter wel op een ronde achterstand waardoor het tweemaal gebeurde dat een niet-finisher, voor haar eindigde. Na twee races werdt ze vervangen door Salvador Duran.

  • 2 races gereden
  • 15de positie als beste resultaat (2x)
  • 0 punten gescoord

Michela Cerruti (ITA)

Michela Cerruti mocht de eerste vier races aantreden voor Trulli GP. Tijdens de vier races was haar beste prestatie een 12de positie. Daarnaast scoorde ze nog eenmaal een 14de positie en tweemaal een DNF. Het team van Jarno Trulli wou aanvankelijk met alleen italiaanse coureurs aan de start komen. Toch week Trulli daar vanaf door Cerruti te vervangen door Alex Fontana.

  • 4 races gereden
  • 12de positie als beste resultaat
  • 0 punten gescoord

Simona de Silvestro (ZWI)

Simona de Silvestro kwam integenstelling tot de andere dames niet in actie tijdens het begin van het seizoen. Silvestro mocht de laatste twee races rijden voor Andretti Autosport. Met direct een 11de positie was ze meteen de beste vrouwelijke coureur. Dit bevestigde ze tijdens de seizoensafsluiter met een 12de positie. Dit maakte zoveel indruk dat Simona aan mocht blijven als full-time coureur in seizoen 2 naast Robin Frijns.

Andretti had het dat jaar absoluut niet voor elkaar doordat hun eigen aandrijving niet op tijd voldeed. Er werdt met een jaar oude standaard aandrijving gereden van Renault die ook in seizoen 1 gebruikt werd. Na een stroefe start wist de Silvestro dan toch haar eerste punten te scoren in ronde 6 op Long Beach. Dit was haar achtste start inmiddels maar Ma Qing Hua weet tot op de dag van vandaag er langer over te doen om zijn eerste punten te scoren. 2 races later lukte het Simona weer in Duitsland om te scoren.

  • 12 races gereden
  • 9de positie als beste resultaat (2x)
  • 4 punten gescoord

Mogelijke vrouwen in de toekomst?

Beitske Visser, Jamie Chadwick & Tatiana Calderon lijken hiervoor de grootste kanshebbers. Alle drie de vrouwen zijn sterk verbonden als coureurs aan een team net als Simona de Silvestro nog bij Venturi… maar die heeft aangegeven niet meer terug te willen keren voor een eenmalig optreden. Beitske Visser zou als reserve coureur kunnen optreden bij BMW en Tatiana Calderon lijkt voorlopig eerst de kiezen voor F2. Maar wie weet, zien we een van hen nog eens verschijnen als vierde vrouw die een E-prix mocht rijden.